کارکردهای اقتصادی و اجتماعی خانواده
در اجتماعات سنتی خانواده این کارکردخود را با کار و فعالیت اقتصادی مستقیم و آموزش و انتقال مستقیم مشاغل از والدین بهفرزندان انجام میداد. امروزه با صنعتی شدن جوامع ، وضع به گونهای تغییر یافته استو عمدتا چنین کارکردی به صورت غیر مستقیم اعمال میشود. امروزه دیگر کمتر به چشممیخورد که مشاغل به صورت موروثی منتقل شوند، اما خانواده از لحاظ تأمین شرایط وامکانات لازم برای جوانان خود به شیوه فعالیت اقتصادی آنها و گزینش شغل آنها را تحتتأثیر قرار میدهد. همچنین خانواده با آموزشهای مستقیم و غیر مستقیم فرآیند اجتماعیشدن فرزندان را فراهم ساخته ، میزان موفقیت در امور اجتماعی را تحت تأثیر قرارمیدهد. خانوادههای سالم معمولا فرزندانی دارند کهروابط اجتماعیمناسبتری دارند، فعالیتهایمختلف اجتماعی دارند .خانوادهدرتمام جوامع شکل و الگوی واحدینداشته است. مطالعات به وضوح نشان میدهند که میتوان خانوادهها را براساس الگویزندگیشان به انواع مختلف تقسیم کرد. بعضی تقسیمات خانواده را بهخانوادههای پدرسالار (Patriarchy) و مادر سالار (Matriarchy) و بعضی دیگر خانواده را بصورت چندهمسری (palygamy) ، تک همسری (Monogamy) ، درون همسری (Endogamy) و برون همسری (Exogamy) تقسیم کردهاند. ولی یک تقسیم بندی کلی که انواع دیگر خانواده را شاملشود، تقسیم آن بهخانواده هستهای (Nuclear family) وخانواده گسترده (Extended family) است .
تعریف خانواده هستهای
خانوادهای که آن را زن و شوهر و فرزندان یا زنو شوهر بدون فرزند تشکیل میدهد، اصطلاحا خانواده هستهای مینامند .
ویژگیهای خانواده هستهای
ابعاد
خانواده هستهای در مقایسه با خانواده گسترده دارای ابعادکوچکتری است و فقط از زن و شوهر و فرزندان ازدواج نکرده تشکیل میشود. این نوعخانواده بنیانجوامع صنعتیکنونی را تشکیل میدهد و درارتباط با گسترششهرنشینیو توسعه صنعتی شکل گرفتهاند .
کارکردها
در خانوادههای هستهای ، دیگر وظایف و کارکردهایی که ازروزگاران قدیم برعهده خانواده بوده است، خبری نیست. این کارکردها ( مانندکارکرد تولیدیو اقتصادی ، کارکرد آموزشی و تربیتی و … ) برعهده موسساتی خارج از محیطخانواده قرار گرفتهاند .
عدم گسترش
یک خانواده هستهای هیچگاه گسترش نمییابد و به مجرد رسیدنفرزندان خانواده به سن قانونی و ورود به اجتماع به عنوان عضوی فعال از خانواده دوریمیگزینند و خود ، خانواده مستقل و هستهای دیگری را بوجود میآورند. بنابراینخانواده هستهای با پراکنده شدن اعضا آن و سپس با فوت پدر و مادر یا درصورت جداییآنها از یکدیگر متلاشی میگردد .
متن کامل این مقاله که در یازده صفحه تنظیم شده است را می توانید از اینجا خریداری کنید!